Fortsätt till innehållet

Vindsurfing på BS

Den roliga, snabba och fysiskt och om man så vill, tekniskt krävande grenen växer snabbt, inte bara i Finland utan i hela världen. Man kan nästan tala om en nytt ”snowboard-fenomen”, det som fick många att hitta tillbaka till skidbacken efter att dom tröttnat på att åka slalom, samtidigt som man lyckades tilltala en helt ny generation att söka sig utomhus för att söka nya personliga utmaningar.

BS har över 20 vindsurfbrädor, av 4 olika modeller, samt övrig vindsurfingutrustning för sina medlemmarna.

Vindsurfing lämpar sig för alla, oberoende av ålder (8+ år) och kön. Ribban har satts lågt och meningen är att alla som vill skall kunna delta. BS erbjuder kurser för nybörjare men även för lite längre hunna samt för tävlingsseglare, därtill erbjuds annan organiserad vindsurfingverksamhet på Sälen.

Man kan alltså välja att tävla helhjärtat eller att ta det lite lugnare och annars bara kryssa omkring på Kronbergsfjärden tillsammans med en kompis. Hastighetstävling, hur låter det? En familje- eller en lagtävling? Eller varför inte bara låna en bräda och ”suppa” (paddla) till Blåbärslandets sandstrand eller runt Brändö en varm sommarkväll för att sedan äta och dricka något gott efteråt på restaurangens fina terrass i solnedgången?

Kurs

På BS nybörjarkurs i vindsurfing får du lära dig vindsurfa från grunden, under säkra förhållanden.

Du behöver inte vara kroppsbyggare för att börja vindsurfa. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Simkunnighet är ett måste – självklart, då man i början spenderar en stor del av tiden i vattnet. Ingen lär sig vindsurfa utan att trilla i, men vattnet är mjukt och varje gång du trillar i plurret lär du dej lite mer. Våtdräkten håller dig varm trots att vattnet kanske ännu är kallt.

BS tillhandahåller modern utrustning: brädor, segel i olika storlekar för surfare i olika vikt och tidigare erfarenhet, våtdräkter, skor, flytvästar samt så kallade ”trapetser” eller hängselar.  för att du ska lära dig vindsurfa snabbt och på bästa sätt! Kurserna anpassas efter deltagarnas förutsättningar. 

Du kan välja att delta i regelbundna veckoträningar som börjar tidigt på våren och som fortsätter sent in på hösten, alternativt välja en kortare kurs på några vardagskvällar eller till ett veckoslut. Fråga också våra tränare ifall du är intresserad av privatlektioner för dig eller för dig och dina vänner. 

Alla kortare kurser har vindgaranti vilket innebär att om någon del av kursen blir inställd på grund av det inte blåser, blåser för hårt eller åskar, så går det bra att ta igen den missade delen vid ett annat tillfälle.

Förutom vindsurfing består kursen av seglingsteori, segeltrim, sjösäkerhet, mm. Tack vare modern utrustning och våra erfarna instruktörer kan du vindsurfa på egen hand efter bara några gånger. Teorin och tekniken du lär dig på kursen ger dig ett bra utgångsläge för att utvecklas vidare på egen hand. Du kan också delta i kurs med egen bräda.

Deltagarna bör ha med sig baddräkt att ha under våtdräkten, solkräm, skärmmössa, handduk och varma byteskläder.

Pris

I praktiken ingår allt i kursavgiften, d.v.s. bräda, segel av lämplig storlek, våtdräkt, skor, flytväst, teori, praktik samt tränare.
Kurspriset hittar du i webbutiken.

Försäkringar

En person som är medlem i en båtförening underställd Segling och Båtsport i Finland (SBF) är automatiskt försäkrad av försäkringsbolaget IF, läs mera om försäkringen här.

Hyr BS bräda för eget bruk eller delta med egen bräda

Ifall brädorna inte är bokade för kurs, tävling eller läger hyr föreningen ut utrustning för medlemmarnas privatbruk. Fråga gärna om du är intresserad av att hyra en bräda till sommarstugan för en kortare eller för en längre tid. Vi följer ”first come, first serve”-principen.

Vindsurfbrädor inklusive utrustning kan även hyras för tävlingar. För juniorer som deltar i kurs med tävlande som målsättning ingår all utrustning i träningspaketet.

Om man vill skaffa en egen bräda så kan man utgå ifrån att ett paket (bräde, segel, mast och bom) som nytt kostar ca 2 500 euro d.v.s. avsevärt mindre än en ny tävlingsoptimistjolle. Avancerade brädor kan kosta mera, men man kan hitta bra begagnade brädor för tusenlappen på andrahandsmarknaden.

Tränare 2024

Kai Katchadourian

Kontakt

För mera information, skicka din fråga per e-post till kurser@brandoseglare.fi

Läs mer om verksamheten här

Se också råd och tips här.

Vindsurfkurser och anmälan

Till denna verksamhet har Brändö Seglare fått understöd av Undervisnings- och Kulturministeriet, Stiftelsen Brändö hembygdsfond och Stiftelsen Tre Smeder. BS tackar!